KAKO IZBRATI PRAVI BADMINTONSKI LOPAR?

Izbira pravega badmintonskega loparja predstavlja težko odločitev za vsakega igralca. Loparji se med seboj razlikujejo po tehnologiji, seriji in karakteristikah. Li-Ning ima do potankosti izdelane oznake loparjev zato jih lahko hitro ločimo in opredelimo njihov namen. Glede na zahtevnost igralca predlagamo, da najprej izbrete tehnološko stopnjo loparja, ki jo določa prva številka v oznaki. Serijo loparja izberete glede na to zakaj lopar potrebuete in kakšno igro gojite (posamezno, dvojice, napadalno, obrambno…). Na koncu, ko ste izbrali tehnologijo in serijo loparja pa se odločite še kateri tip loparja vam najbolj ustreza. Ločimo štiri tipe loparjev, ki se med seboj razlikujejo glede karakteristike. Glavne tri karakteristike so teža, težišče in trdota loparja.   

V našem športnem centru imamo na izbiro športno opremo Li-Ning, katera ima naslednje kategorizacije:

Številčna oznaka določa tehnološko stopnjo loparja na naslednji način:

Prva številka 1, 2 ali 3, predstavlja osnovne modele posamezne serije – Loparji so primerni za vse vrste rekretivcev in začetne stopnje tekmovalcev

Prva številka 4, 5 ali 6, predstavlja naprednejše modele posamezne serije – Loparji so primerni za napredne rekreativce in tekmovalce 

Prva številka 7, 8 ali 9, predstavlja tekmovalne modele posamezne serije – Loparji so naenjeni najzahtevnejšim igralcem

Loparje Li-Ning delimo v tri osnovne serije:

3D Calibar loparji zaradi aerodinamično oblikovane glave, ki močno zmanjša zračni upor, omogočajo višjo hitrost zamaha in napadalnejšo igro. Primerni so za igralce, ki želijo maksimalno izkoristiti moč udarca.

Aeronaut loparji imajo v glavo integriran kanal za aerodinamično kroženje zračnega toka pri katerem se zmanjša zračni upor. Lopar igralcu omogoča, da z minimalno porabo energije, doseže maksimalno hitrosti zamaha. Primerni so za igralce, ki iščejo najboljši nadzor nad igro z minimalno porabo energije.

Turbo Charging loparji imajo trapezno obliko okvirja kar omogoča hitrejši upogib in posledično odzivni čas. Primerni so za hitre, obrambno usmerjene igralce, še posebej jih priporočamo za igro dvojic.

V vsaki seriji ločimo štiri tipe loparjev glede na njihove karakteristike:

COMBAT imajo težišče pomaknjeno višje proti glavi loparja zato so primerni za močne in agresivne igralce. 

BOOST so srednje uravnoteženi in mehki zato so primerni za izkušene in vsestranske igralce.

DRIVE imajo trši vrat in mehkejšo glavo ter tako igralcu omogočajo hitrejšo igro in lažji prehod iz obrambe v napad.

INSTICT so lažji od 80 gramov in imajo mehkejši vrat kar igralcu omogoča hitrejše reakcije tako v fazi napada kot obrambe. Primerni so za igralce, ki gojijo hitro igro in želijo lahek in agilen lopar.